Inbody

De InBody bepaalt de samenstelling van het lichaam door middel van bio-impedantie analyse (BIA), dat gebaseerd is op het feit dat het menselijk lichaam bestaat uit geleiders en niet-geleiders.

Over het algemeen bestaat 50-70% van het menselijk lichaam uit water dat fungeert als een geleider van elektrische impulsen, terwijl het lichaamsvet niet tot nauwelijks elektrische impulsen geleid.

Tijdens de meting wordt een wisselstroom via elektroden, die op de handen en voeten zijn geplaatst, op verschillende frequenties door het lichaam gestuurd. Door middel van deze relatief zwakke elektrische impulsen (ongevoelig voor het menselijk lichaam) wordt de impedantie bepaald.

Van Impedantie is sprake als een wisselstroom weerstand ondervindt. Bij impedantie analyse wordt het lichaam gezien als een cilinder. Op het moment dat de lichaamslengte (lengte van de cilinder) en de impedantie (weerstand) waarde bekend zijn, kan het volume lichaamsvocht worden berekend (de inhoud). Echter, de Inbody ziet het lichaam niet als 1 cilinder, maar als 5 cilinders (armen, benen en romp) waarbij iedere cilinder een verschillende weerstand waarde en lengte heeft en waarbij variabelen als lichaamsgewicht, geslacht en leeftijd aan de impedantie-index zijn toegevoegd om eventuele bias te voorkomen.

Iedere cilinder wordt middels de InBody afzonderlijk gemeten met frequenties tussen de 1kHz en 1MHz. Als gevolg van het grote frequentiebereik van de InBody, kan zowel de hoeveelheid intracellulaire- (vocht in de cel) als extracellulaire vocht (vocht tussen de cellen), de hoeveelheid spiermassa, vetmassa, vet vrije massa, enzovoorts, worden bepaald. Dit kan zowel voor het gehele lichaam alsook voor ieder segment afzonderlijk.